Voices of Women Media in LOVER


A DAY IN HER LIFE
VOICES OF WOMEN MEDIA
article by Marije Janssen | woensdag 28 april 2010
in LOVER

link to article

(In Dutch)

In 2007 richtten Vivian Wenli Lin en Pooja Pant de stichting Voices of Women op. Afkomstig uit de Verenigde Staten en Nepal zijn ze nu woonachtig in Amsterdam. Beiden zijn al jaren actief op het gebied van mediakunst, feminisme, gender-issues en activisme.

Voices of Women ontstond met als insteek om de stigma’s die uiteenlopende vrouwelijke arbeiders omringen weg te nemen. Het is een organisatie in ontwikkeling. Na hun eerste project ‘Dissillusionment’ in 2007 waarin ze migrantenvrouwen de kans boden zelf te vertellen over hun bestaan en soms extreme werkomstandigheden zijn ze in 2010, met steun van Mama Cash, begonnen aan een uitgebreid en gelaagd nieuw project onder de noemer ‘A day in her life’.

Dit project omvat verschillende elementen. In eerste instantie is het een workshop voor zowel sekswerkers als slachtoffers van mensenhandel, waarin ze vrouwen de vrijheid en mogelijkheid bieden om te praten over hun leven en daarbij op creatieve wijze gebruik te maken van media als radio, video en fotografie. “Het gaat er niet om dat de deelnemers hun ‘ware’ identiteit prijsgeven. Maar we willen hun dagelijks leven, hun dromen en hoop vastleggen.” Omdat juist deze verhalen vaak niet gedocumenteerd worden, niet gehoord worden willen Vivian Wenli Lin en Pooja Pant met hun werk een zo divers mogelijk publiek bereiken.

Het uiteindelijke resultaat verwerken ze tot een videoinstallatie waarin de verhalen van de vrouwen te zien en te horen zijn. Bezoekers kunnen kijken en luisteren naar de ervaringen en levens die gedeeld worden. Verder richten ze een fototentoonstelling in, met foto’s van alle vrouwen. Door zowel vrijwillig werkende vrouwen als slachtoffers van mensenhandel aan het woord te laten, ontstaat er een rijkheid aan stemmen die laten zien dat dit werk niet eenduidig te interpreteren is.

Vivian en Pooja willen ruimte maken voor de menselijke aspecten van het werk dat deze vrouwen doen. Dat vrouwen die vrijwillig werken het recht hebben te beslissen wat ze met hun lichaam doen, die keuzevrijheid is essentieel. En dat vrouwen die slachtoffer zijn geweest, meer zijn dan alleen dat, slachtoffer.

Voices of Women wil vrouwen zelf letterlijk de middelen bieden om hun eigen verhaal te vertellen en zodoende zichzelf te versterken en hun eigenwaarde te vergroten.

Het werk van Voices of Women is op dit moment nog in ontwikkeling. Tijdens het LOVER-debat over de rechten van sekswerkers, op 23 juni in Utrecht, zal een deel van het werk te zien en te horen zijn. Meer informatie over het debat volgt.

0 comments
Submit comment